Vissza a bejegyzésekhez

Tudjon meg tobbet

A magyar konyhában pedig elég régre nyúló gyökerei vannak a burgonya tápláló ételként való konyhai felhasználásának, épp úgy, mint gyógynövényként való hasznosításának. 

Mindenki, aki azt hallja, hogy krumpli készül ebédre, azonnal kétféle felhasználási módra gondol. Sütjük, vagy főzzük, vagyis sült krumpli vagy főtt-, tehát tört krumpli kerül majd az asztalra. Tény azonban, hogy bár a legtöbben egészen hétköznapi módon használják fel ezt a valójában nagyon is sokoldalú növényt, a legtöbb burgonyás étel egy kis kreativitással elkészítve bizony főételként is megállja a helyét, így nem csak a vegetáriánusok-, hanem az egyéb ínyencségre és változatosságra áhítozók is bátran fogyaszthatják.

Merjünk hát szabadon kísérletezni az elkészítési módok terén, hiszen még azok számára is hálás alapanyag a burgonya, akik nem vallják magukat konyhatündéreknek és nehezebben kezdenek neki a konyhában az önálló főzésnek, sütésnek. Nézzünk pár egyszerűen elkészíthető ételt, amelyekkel nem kell sokat bíbelődni, kevés konyhai alapanyagot igényelnek, mégis levehet velük a lábáról szinte mindenkit. 

A hagymás, ecetes burgonyasaláta titka abban rejlik, hogy héjában főzzük meg a krumplit, majd még melegen megfosztva héjától, felkarikázzuk. Amíg fő elkészítjük az esetes salátalevet, majd a krumpli főző levében kissé megforrázzuk a felkarikázott lilahagymát. Összeállítása után még a tálalás előtt hűvös helyen hagyjuk összeérni az ízeket.Hercegnőburgonya. Még a neve is elegáns, nem csak a megjelenése, pedig igen egyszerű köret, melyet egy-egy vacsoránál mártásokkal, szaftosabb húsokkal vagy épp zöldsalátákkal egyaránt megbolondíthatunk. Ragyogó finomság lesz belőle!

A dödölle melynek alapja a burgonyás tészta (vagy krumpli gombóc, burgonya gombóc), magában vagy tejföllel nem csak, mint köret állja meg a helyét, hanem egyszerűen nagyszerű egytálételként is tálalásra kerülhet.

Ez a rövid összeállítás csupán egy gyors merítés a burgonya széleskörű felhasználási lehetőségeiből a magyar konyhaművészetben. Számtalan recept alapanyaga a burgonya, amelyek közül igyekszünk minél többet közkinccsé tenni az oldalunkon.